Hoe werkt dat?

Ik richt mijn focus altijd op de persoonlijke relatie en de context of omgeving van diegene die ik voor mij zie.

Mijn manier van werken

Ik richt mijn focus altijd op de persoonlijke relatie en de context of omgeving van diegene die ik voor mij zie. Binnen een klachtgerichte behandeling is daar vaak weinig oog voor en wordt er vooral naar het symptoom gekeken. Voor mij staat een symptoom nooit op zichzelf. Ik kijk dus vooral naar de persoon en niet alleen naar een symptoom.

De theorie

Als je voelt bij wie je hoort, met wie je bent verbonden, dan merk je pas dat je écht bestaat. Erbij horen of verbondenheid ervaren is een universele psychologische basisbehoefte en superbelangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Verbondenheid geeft je voldoende veiligheid, vormt jouw veilige thuishaven die je nodig hebt om de reis van je leven aan te gaan en de wereld om je heen te ontdekken. Zonder een veilige haven, zonder vaste grond onder je voeten en de samenwerking met anderen, wordt het lastig zo niet onmogelijk, om goed te functioneren. In je leven heb je vertrouwen, hoop en verbondenheid nodig om te kunnen omgaan met verlies, rouw en andere pijn die het leven soms voor jou in petto heeft.

Mensen hebben een aangeboren behoefte om verbonden te zijn met iemand die van je houdt, die er voor je is en bij wie jij je veilig voelt. Die verbondenheid met een ander helpt je om te overleven. Mensen die een gelukkige relatie hebben waarin ze zich geborgen voelen, zijn fysiek en mentaal gezonder. Ze kunnen de problemen in hun leven beter aan.

Wanneer je verbondenheid wordt bedreigd raak je in paniek. Deze onzekerheid ligt vaak ten grondslag aan de botsingen of clashes die partners met elkaar hebben. Je maakt ruzie over de troep in huis of omdat de ander altijd met zijn aandacht ergens anders is, maar in feite draait het om de angst niet meer belangrijk te zijn voor je geliefde en dat je elkaar uiteindelijk gaat verliezen. Paren voelen zich te kwetsbaar om dat rechtstreeks tegen elkaar te zeggen en ze vervallen in verwijten of schijnbare onverschilligheid. Er ontstaan patronen, waarbij bijvoorbeeld de een de ander achtervolgt met kritiek, in een poging diegene te laten inzien dat er geen echt contact meer is. De ander krijgt daardoor het gevoel te falen en niks goed te kunnen doen en trekt zich terug, waarna de partner de pogingen om tot de ander door te dringen nog heftiger en emotioneler hervat.

De praktijk

Kennis en bewezen therapiemodellen zijn mooi maar alleen daarmee win je geen wedstrijd. Ik vind de persoonlijke en therapeutische relatie in mijn werk heel belangrijk. Mensen in mijn spreekkamer moeten zich veilig en op hun gemak voelen. Gewoon eerlijk en écht contact maken is daarom belangrijk. Ik doe niet aan opsmuk of andere flauwekul. Ik hanteer een respectvolle, nieuwsgierige houding. De kunst van het niet weten helpt om op een oprechte manier met elkaar in dialoog te raken.
Ik streef er naar om je te laten ervaren hoe belangrijk écht contact is en hoe belangrijk échte verbinding is. Alleen door die ervaring kun je groeien en weer één geheel vormen; als je dat aandurft ben je al weer een stap dichterbij.

Kwaliteit

Omdat ik zelf altijd opensta om te leren en mijzelf te ontwikkelen, vraag ik vaak na afloop van een sessie of je tevreden bent, wat je meeneemt van het gesprek en of je nog commentaar op mij hebt.
Met een aantal collega’s deel ik regelmatig onze werkervaringen om goede kwaliteit te kunnen bieden. Daarnaast volg ik jaarlijks meerdere landelijke of internationale bijeenkomsten en congressen om ook van de laatste ontwikkelingen goed op de hoogte te blijven.
Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen: De NVRG, EFT Nederland en de ICEEFT. Het lidmaatschap van deze verenigingen vereist dat ik mij goed op de hoogte hou van alle ontwikkelingen binnen het vakgebied en dat ik mij hou aan de beroepscodes en -regels.

"je kunt pas trouw zijn aan de ander als je trouw bent aan jezelf"

Ik ben aangesloten bij: